Portrett av Kim Betti ute i Sofienbergparken i Oslo
Kim Betti under opptakene, høsten 2018

– Jeg bare elsker å kode

Koding er livet, og han tror Oslonøkkelen er det kuleste som er laget siden 1980. Kim Betti er Oslo Origos første fast ansatte utvikler.

– Å kode, det er nesten som et håndverk. En kan skape det utroligste bare ved hjelp av koder på en datamaskin. Jeg elsker problemer som kan løses med kode, det er til og med slagordet på CV’n min. 

Dette kommer fra Kim Betti, den første utvikleren som Oslo Origo ansatte. Om dette er representativt for utviklere i Norge er vanskelig å si, men at mannen brenner for jobben sin er det lite tvil om. 

– Dersom jeg kan løse problemer som andre får nytte av, så er det ekstra kult. Dette er nesten som en hobby. Der andre snekrer eller syr eller lignende, så syns jeg det er gøy å skrive kode.

Hånd med mobiltelefon som viser appen Oslonøkkelen

Oslonøkkelen er appen som Kim Betti jobber med nå.

Jobby = Jobb + hobby

– Å jobbe som utvikler er fantastisk for meg, fordi jeg gjør det jeg syns er mest gøy på jobben - og jeg får betalt for det, sier Betti.

Han trekker frem at det er ikke bare koding det handler om, men også at koden brukes til noe bra.

– Det er gøy å se at noen andre får glede av den jobben jeg har gjort. At andre får et enklere eller bedre liv av at jeg drar på jobb er utrolig motiverende. Jeg er alltid litt engstelig for at noen skal finne ut av hvor gøy jeg syns det er. Dersom noen hadde funnet ut at jeg nesten kunne gjort det gratis, så hadde dem neppe betalt meg for å gjøre det, ler han. 

Nå jobber jeg med Oslonøkkelen. Dette er en app som fungerer som en digital nøkkel for hele Oslo. Med appen kan du få tilgang til mange av byens lokaler, også utenom åpningstid.

Stjeler ikke innbyggernes persondata

Det er ikke alle som har mulighet til å jobbe med like motiverende oppgaver som Kim. Han ser at mange i hans bransje har helt andre oppgaver enn seg selv.

– Det er så mange utviklere som jobber med å utvikle ting som jeg synes er unødvendige, som nettkasinoer som tjener penger på å få deg avhengig av å bruke penger du kanskje ikke har. 

– Du har andre typer apper som tjener penger på å selge data om deg, hva du liker og hvor du har vært. Eller de som lager roboter som tar personopplysninger fra folk og bruker dem til personlige annonser. Det er noe jeg slipper her i Oslo Origo. Her lager jeg faktiske produkter som folk har nytte av. Her kan vi lage produkter som bruker så lite persondata som mulig, og vi beskytter den persondataen så godt vi kan. 

 

Gjør Oslo tilgjengelig

Betti har, siden han begynte i Oslo Origo, jobbet med Oslonøkkelen. Oslonøkkelen er en app som alle innbyggere i Oslo kommune kan laste ned og bruke. Appen gir deg tilgang til tjenester i kommunen, som man vanligvis ikke ville fått. For eksempel kan man åpne minigjenbruksstasjoner utenom åpningstid med denne appen. Så lenge man er 50 meter unna, kan appen åpne døra slik at du kan gå inn og levere avfall til gjenbruk. 

Etter bare noen dager hadde over 50.000 lastet ned appen.

På sikt skal appen kunne åpne mange steder og funksjoner i kommunen.

– Etter hvert vil vi som innbyggere i byen få tilgang til en lang rekke av byens lokaler. Denne appen gjør det lettere å være miljøvennlig og vi gir befolkningen muligheter som før ville vært veldig dyrt eller vanskelig å få til, sier Betti. 

Oslonøkkelen ble lansert i april 2019,men Betti tror at Oslonøkkelen på sikt kan brukes til mye mer enn den gjøres i dag.

– Jeg ønsker at Oslonøkkelen skal bli enda mer personlig og enda mer integrert med de tingene som fins i byen allerede. Se for deg at du kan bruke mobilen til å tenne en elektrisk grill i en park, eller slå på lyset i lysløypa når du skal bruke den, sier han og fortsetter;

– På sikt kan man jo booke og leie kommunens lokaler gjennom appen, og så bruker man bare telefonen til å låse opp døra der du har booket. For eksempel en gymsal i byen, eller et møterom eller noe. En trenger ikke involvere noen flere, og man kan gjøre alt selv. Det er et kjempestort potensiale for alle de som bor i byen her. Det er dette som blir fremtidens Oslo, sier han. 

  • Laget av
    Håkon Jacobsen

    Multimedieprodusent Kultur, kommunikasjon og HR

    Håkon Jacobsen (38) er multimedieprodusent i Oslo Origo. Håkon har ansvaret for foto- og videoproduksjon, infografikk og innhold på dette nettstedet.