Slik virker Oslonøkkelen
Bare ta frem telefonen og åpne kommunale bygg. Det høres ut som magi, men er skapt ved programmering og montering.
Med Oslonøkkelen vil du få mulighet til å åpne og benytte deg av kommunens lokaler. I første omgang gjelder det blant annet gjenbruksstasjoner, etter hvert vil nøkkelen gi tilgang til biblioteker, skoler og bydelslokaler. Noen av tjenestene ligger allerede inne i appen, flere vil komme inn i løpet av 2019.
Appen er enkel og smart – så lenge du befinner deg innenfor 50 meter av det lokalet du skal åpne, kan du trykke på knappen og åpne døra. Men hvordan virker appen, egentlig?
Nøkkelen ligger på nettet
– Men før vi forteller hvordan det fungerer, så kan det være greit å slå fast hvordan det faktisk ikke fungerer.
Det forteller utvikler i Oslo Origo, Kim Betti. Han har vært med å utvikle tjenesten helt fra starten.
– Først er det nok mange som intuitivt tror at når man står utenfor en dør, trykker på telefonen og så åpner døra seg, så er det telefonen som snakker direkte med låsen. Men det er ikke tilfelle her. Trafikken går gjennom internett.
Alle som har forsøkt å koble opp blåtann-headsett med telefonen vet hvor vanskelig dette med pairing kan være. Men det er også et spørsmål om sikkerhet.
– Man kan si at å parre telefonen sin med alle mulige låser som er rundt omkring, det er litt som å ligge rundt uten å bruke kondom. En vet aldri hva man får med seg, sier Betti.
I praksis styres dørlåsen av et relé eller lignende. Det kan også være en microcontroller som kommuniserer med dørlåsen via z-wave.
Dette kontrolleres av en liten datamaskin i nærheten, og trenger ikke være større enn f.eks. en Raspberry Pi. Denne datamaskinen kobles til internett og til Oslonøkkelen gjennom et API. Det er denne lille datamaskinen som styrer låsen. Men beskjeden om å låse opp døra kommer gjennom nettet fra vår tjeneste.
– I Oslo i dag er det så utrolig bra mobildekning (Telenor). Jeg kan ikke huske sist jeg var et sted her i byen uten 4G-dekning (Telia).
Si meg hvem du er, så skal jeg åpne døra
Noe av det viktigste med Oslonøkkelen er at den er personlig. Det vil si at appen er knyttet til deg som person. For å i det hele tatt kunne bruke appen må du registrere deg via ID-porten. På denne måten er det lettere å kontrollere at det er f.eks. Oslobeboere som prøver å komme seg inn på gjenbruksstasjoner eller lignende.
På samme måte er identifikasjon viktig når en skal koble til nye ting. Nytt utstyr må autentiseres hos oss før det kan tas i bruk. Så nye steder må få et slags passord, eller en API-nøkkel, av oss for å kunne koble seg til Oslonøkkelen.
Jo mer spennende teknologisk noe er, jo mer ustabilt blir det ofte. Vi liker å ha det kjedelig, enkelt og stabilt, sier Betti.
Lett å koble på nye ting
Mange steder har man allerede elektroniske dørpumper, så der er det veldig lite arbeid som må gjøres for å kunne ta i bruk Oslonøkkelen. Først og fremst må en ha et relé, eller en annen dings til å styre døra / dørpumpa. Deretter må du ha en liten datamaskin som snakker med Oslonøkkelen.
– For å koble opp nye ting på Oslonøkkelen, må du implementere meldingsprotokoll over websocket. Det betyr at du trenger et programmeringsspråk som kan snakke websocket og utveksle meldinger med vår webtjeneste. Hvis du skal koble opp en ting til Oslonøkkelen, så må du få en API-nøkkel fra oss, som utstyret bruker for å koble seg til vår tjeneste.
Etter hvert ønsker utviklerne å åpne opp mesteparten av dette. Det foreligger planer om å utvikle et SDK (Software Development Kit) for flere programmeringsspråk. Dette er en slags startpakke for utviklere. Denne gjør at man får den Oslonøkkel-spesifikke biten gratis. Da har du en kodesnutt som tar seg av oppkobling, autentisering og det å snakke med API’et. Det eneste du trenger å gjøre selv er å lage en kodesnutt som styrer dørpumpa di.
– Har dere vurdert å lage noen standardoppskrift, eller ferdige bokser for dette?
– Ja vi vurderer dette, men ingen ting er bestemt ennå.
Kan brukes til mange ting
Så langt bruker vi Oslonøkkelen til å åpne kommunale dører i Oslo. Men om kort tid vil vi kunne bruke Oslonøkkelen til langt mer. Utvikler Kim Betti har planene klare allerede.
– Oslonøkkelen åpner for mange nye typer bruk, faktisk. Vi planlegger å integrere Oslonøkkelemn med et bookingsystem, som gjør det mulig å booke kommunale lokaler. Da kan vi bruke Oslonøkkelen som adgangskode, sier han.
Det fungerer sånn at når du booker et møterom, så gir Oslonøkkelen deg en PIN-kode. Appen sørger også for at denne koden fungerer på rommet du har booket i den perioden. Oslonøkkelen programmerer altså inn en ny kode i døra slik at det bare er de som har booket som kommer inn. Etterpå lager Oslonøkkelen ny kode for neste person som har booket møterommet.
– Det er allerede støtte for QR-koder i appen, noe som kom med innføringen av Gjenbruks-ID. En slik kode er jo ikke så forskjellig fra en annen PIN-kode, sier Betti.
Teknologinøytral
Det fine med Oslonøkkelen er jo at i motsetning til veldig mange andre teknologiartikler, så har ikke vi noe krav til hva slags utstyr en trenger for å kunne benytte seg av tjenesten. Ofte så er slike smarthusløsninger bygget på en sånn måte at du kan bare bruke utstyr fra én leverandør. For vår del var det viktig å være så nøytral som mulig her, og sørge for at det kan brukes et mangfold av utstyr og teknologier.
– Denne teknologien er vel ikke spesielt revolusjonerende?
– Nei, det er ikke spesielt revolusjonerende eller nytt, sånn teknologisk sett. Det som er nytt og spennende er jo den åpenheten og tilliten til bruken og at det er i kommunal sammenheng. Teknologien bak Oslonøkkelen er i det hele tatt ikke så spektakulær. Jo mer spennende teknologisk noe er, jo mer ustabilt blir det ofte. Vi liker å ha det kjedelig og enkelt og stabilt, sier Betti.