Tre hunder som har labbene foran øyne, ører og munn
Østens tre vise aper, her i hundeform, demonstrerer ulike strategier for å forholde seg til ondskap.

Personvern og informasjonskapsler

Det kreves ingen innlogging, og vi lagrer ikke personopplysninger om deg på labs.oslo.kommune.no.

Oslo kommune benytter informasjonskapsler på sine nettsteder. Formålet er å forbedre innholdet og tjenestene vi leverer til besøkende på nettstedene, slik at de blir mer brukervennlige.

Informasjonskapsler

Informasjonskapsler er små tekstfiler, “cookies”, som lagres på din enhet når du laster ned en nettside eller utfører en handling på nettsiden. Innholdet i informasjonskapslene vil da utveksles mellom din nettleser, nettstedet og ulike tjenester. Informasjonskapslene sørger for at nettstedet og ulike tjenester fungerer best mulig, og kan ikke brukes for å identifisere deg som person.

Google Analytics

Med bruk av analyseverktøyet Google Analytics får vi blant annet informasjon om hvilke sider som er besøkt og hvordan brukerne navigerer mellom disse, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke enheter som benyttes på nettstedet. Google LLC er leverandør av Google Analytics, og databehandler for statistikken som samles inn. Oslo kommune er databehandlingsansvarlig, og bestemmer hvilke opplysninger som samles inn og sendes til Googles servere i USA.

Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern.

Databehandleravtale og personvern

Oslo kommune (databehandleransvarlig) og Google har inngått databehandleravtaler som inneholder bestemte vilkår og betingelser for bruk av tjenestene levert av databehandlerne. I tråd med innføringen av EUs personvernforordning (General Data Protection Regulations), er tjenestene oppdatert med funksjonalitet for å oppfylle krav i lovverket, herunder bestemmelser for dataoppbevaring og sletting av identifikatorer på brukernivå.

Anonymisering av IP-adresser

Google Analytics lagrer deler av IP-adressen til brukere av nettstedet for å samle inn geografisk informasjon i et begrenset omfang. Både Datatilsynet og Google regner IP-adresser som én av flere personopplysninger, og Oslo kommune har derfor aktivert funksjonen anonymizeIP for å maskere IP-adressen. På denne måten ivaretar vi personvernet til våre brukere av nettstedet. Dette innebærer at den siste åttebitgruppen i IP-adressene fjernes før lagring.

Tredjeparter

Kommunens data i Google Analytics deles ikke med tredjeparter uten vårt samtykke, med unntak av gitte avgrensede situasjoner, som når det kreves ved lov. Google vil ikke koble din atferd og bruk på nettstedet med annen informasjon Google har.

Andre informasjonskapsler

På sidene våre limer vi inn ulike funksjoner fra ulike leverandører. Eksempelvis bruker vi kartfunksjoner fra Google, og videoer fra Vimeo. Disse funksjonene setter også egne informasjonskapsler, typisk for å holde styr på hvor langt du har kommet i en video, eller hvilket kartutsnitt du hadde.

Det første du møtte da du gikk inn på labs.oslo.kommune.no var en linje nederst på skjermen som forklarte at vi bruker informasjonskapsler. For at du skal slippe å bekrefte dette på hver eneste side settes det nettopp en informasjonskapsel som sier at du har bekreftet dette, når du trykker OK.

Sperre for informasjonskapsler

Alle nettlesere har en mulighet for å blokkere slike informasjonskapsler, i innstillingene. Hvordan det gjøres varierer fra nettleser til nettleser. Det vil stort sett fungere greit å bruke sidene våre likevel, men brukeropplevelsen blir kanskje bittelitt dårligere, og du kan oppleve å måtte gjøre samme valg flere ganger.

  • Laget av
    Erlend Schei

    Kultur, kommunikasjon og HR

    Kulturutvikler i Oslo Origo sin avdeling for kultur, kommunikasjon og HR. Programmering, employer branding, organisasjonsbygging og internkultur. Bakgrunn fra blant annet FINN.no og Bouvet.

    cvbilde mus