19-03-18-oslonøkkel_lansering-07
Byrådsleder Raymond Johansen lanserer Oslonøkkelen på Lindeberglokalet

Byen er åpnet

Med Oslonøkkelen får innbyggerne i Oslo en ny måte å bruke byens lokaler og tjenester på. Mandag 18. mars ble appen endelig lansert for alle.

– På Lindeberglokalet lanserte vi Oslonøkkelen for pressen og innbyggerne våre. Hvem vet - kanskje det blir en historisk begivenhet? Tenk at dere var her. Dette kommer dere til å fortelle om til barnebarna deres, spådde finansbyråd Robert Steen i sin lanseringstale.

Det var ikke tilfeldig at lokalet på Lindeberg ble valgt som åpningssted. Her er det både en minigjenbruksstasjon og et lokale som Lindebergbeboere kan booke. Lokalet ligger midt på torget på Lindeberg og er lett tilgjengelig for alle, bare 10 meter fra T-banestasjonen. 

Klippet digital snor:

Det er ikke akkurat uvanlig å klippe en snor eller lignende ting når en skal åpne eller lansere noe nytt. Med Oslonøkkelen ble det en annen vri. Til åpningen ble det bygget en snelle med Oslonøkkel-integrasjon. Dermed kunne byrådsleder Raymond Johansen og finansbyråd Robert Steen erklære Oslonøkkelen for «åpnet» ved å bruke appen til å «kutte snora». I dette klippet fra NRK Østlandssendingen kan du se hvordan det foregikk.

Sørenga minigjenbruksstasjon har brukerne testet ut Oslonøkkelen, og i praksis har åpningstidene blitt utvidet fra 7 til 65 timer i uka. Du låser deg inn utenom ordinær/betjent åpningstid, og tilbakemeldingene er svært positive. Fra og med i dag kan man også bruke Oslonøkkelen når man leverer avfall på de store gjenbruksstasjonene. 

Oslonøkkelen er integrert med GjenbruksID, som viser at kundene er bosatt i Oslo og dermed har betalt for gratis levering av avfall gjennom renovasjonsgebyret. Da vet vi at de som bruker gjenbruksstasjonene er de samme som er med på å betale for dem. I løpet av 2019 er det planlagt flere utvidelser av Oslonøkkelen:

Åpner byen for innbyggerne

Med Oslonøkkelen vil du få mulighet til å åpne og benytte deg av kommunens lokaler. I første omgang gjelder det blant annet gjenbruksstasjoner, etter hvert kan nøkkelen gi tilgang til biblioteker, skoler og bydelslokaler. Noen av tjenestene ligger allerede inne i appen, flere vil komme inn i løpet av 2019.  

Vi vil åpne byen for Oslos innbyggere. Med Oslonøkkelen åpner vi dører og gir innbyggerne mulighet til å bruke byens tjenester og ressurser når det passer dem

Raymond Johansen Byrådsleder i Oslo

– Oslonøkkelens potensial er enormt. Vi ser at skoler, biblioteker, bydelshus og andre lokaler kommunen disponerer kan brukes større deler av døgnet. Stadig flere flytter til byene, og da må vi tenke smart.  Gjennom Oslonøkkelen kan vi åpne byens lokaler for innbyggerne på en helt ny måte, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Book byens lokaler

Mange av kommunens lokaler er allerede tilgjengelige for utlån, men det mangler fortsatt digitale løsninger for dette - det arbeides derfor med en digital bookingløsning som skal kobles sammen med Oslonøkkelen.

Oslonøkkelen er et ledd i Oslo kommunes omfattende satsning på digitalisering. Løsningen viser hvordan vi bruker teknologi for å gjøre folks hverdag enklere. Det er viktig for oss å løse folks hverdagsutfordringer uavhengig av hvordan kommunen er organisert, sier finansbyråd Robert Steen.

  • Om forfatteren
    Therese Bergwitz-Larsen

    Kommunikasjonsansvarlig Kultur, kommunikasjon og HR

    Therese Bergwitz-Larsen er kommunikasjonsansvarlig i Oslo Origo. Therese jobber mye med å skrive og kommunisere rundt hva som foregår i og rundt Oslo Origo, både internt i kommunen og eksternt, blant annet her på Labs.