oslonøkkelen_screendump
Skjermdump fra Oslonøkkelenm

50.000 nøkler på 22 dager

Bare tre uker etter lanseringen av Oslonøkkelen, har over 50.000 innbyggere lastet ned appen.

Det er omtrent tre uker siden Oslo kommune lanserte OslonøkkelenLindeberglokalet i bydel Alna. Lanseringen foregikk med en noe spesiell form for snorklipping. Siden den gang har Oslonøkkelen allerede rukket å bli en stor hit, spesielt fordi appen har integrert GjenbruksID. Denne er nødvendig for å komme seg inn på gjenbruksstasjonene i kommunen. 

Lastet ned 50.000 ganger

Appen har så langt blitt lastet ned over 50.000 ganger og vi har omtrent 35.000 brukere. I tillegg har det blitt generert over 107.000 QR-koder til GjenbruksID.Selv med så store tall, har tiden like etter lansering gått bra. 

– Vi trodde det skulle gå litt mer skeis rett etter lansering enn det gjorde, sier hardwareutvikler Armin Bårdseth i Oslo Origo.

Like etter lansering var det noen barnesykdommer som måtte rettes opp i. 

– Det gikk jo litt skeis med en gang. Det viste seg at en av våre samarbeidspartnere hadde noe feil i koden sin, slik at mange ikke fikk hentet QR-koden sin. Men så fort det ble fikset så har det egentlig gått feilfritt, sier utvikler Håkon Gimse i Oslo Origo. 

Selv om det meste har funket greit, skulle teamet gjerne hatt mer ting klart.

Det var en del ting vi gjerne skulle hatt på plass før lansering, sier designer Anders Ekroll i Oslo Origo. 

Last ned Oslonøkkelen til telefonen din:

Litt klager - men mest skryt

I følge teamet bak appen er det stort sett de som har problemer eller er misfornøyde med appen som gir tilbakemeldinger. De som er fornøyde bruker stort sett appen og sier ikke så mye.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått?

– Det er stort sett de som ikke får til å bruke appen som klager. I begynnelsen hadde vi noen feil hos en samarbeidspartner, som gjorde at folk ikke fikk logga inn. Det var det mange som klagde på, sier Ekroll.

– Det er også mange som ikke har skjønt forskjell på Oslonøkkelen og Gjenbruks-ID. At dette er to forskjellige ting. Vi har jo GjenbruksID i appen for å gjøre det enklere for Osloboere å bruke det. Men vi har jo ikke laget appen på grunn av GjenbruksID Den er bare en tilleggsfunksjon. 

Planen til teamet er nå å tydeliggjøre forskjellen på dette. De skal vise at Oslonøkkelen er en app for å åpne kommunens lokaler, og at GjenbruksID bare er en av flere måter å gjøre dette på.

GjenbruksID

Som oslobeboer betaler du allerede for å bruke Renovasjonsetatens gjenbruksstasjoner gjennom renovasjonsgebyret. Innbyggere som ikke er bosatt i Oslo må betale et gebyr for bruk av gjenbruksstasjonene.

GjenbruksID er en QR-kode som identifiserer at du er bosatt i Oslo og du skal vise frem i bommen når du kommer frem til stasjonen. Du kan bruke den både på papir og mobil. GjenbruksID er gratis, og enkel både å hente og bruke. GjenbruksID er integrert i Oslonøkkelen.

Det er stort sett de som har problemer som gir tilbakemeldinger. De som er fornøyde hører vi ikke så mye fra.

Anders Ekroll Designer, Oslonøkkelen

– Veldig mange sier at det er en god ide og at de gleder seg til det kommer nye funksjoner i Oslonøkkelen. Det kommer også inn mange forslag til nye funksjoner og nye brukersteder. Disse forslagene er vel både gode og dårlige. Det er mye hummer og kanari i tilbakemeldingene. Vi får mest 5 stjerner og noen 1-stjerners bedømmelser i app-butikkene, sier Ekroll. 

Biblioteker, møterom og sykehjem

Selv om Oslonøkkelen allerede er lansert, er det mange konkrete planer for nye funksjoner i appen.

– Oslonøkkelen er et stort prosjekt, og den vil få stadig flere bruksområder. Vi jobber nå med å få inn en hel del nye steder å åpne opp.

Først ut er bibliotekene i Oslo. Bibliotekene har allerede såkalt «meråpent», noe som betyr at man kan åpne bibliotekene og bruke dem også utenom bemannet åpningstid. Nå skal Oslonøkkelen testes for å kunne brukes som døråpner også her. 

Oslonøkkelen skal på sikt også testes ut på et av sykehjemmene i byen. I første omgang er dette et prøveprosjekt, men ambisjonene er å få dette til på alle sykehjem. Her er meningen at pårørende kan bruke appen til å låse seg inn på sykehjemmet for å besøke sin beboer her.

Men det største prosjektet av alle disse er en ny bookingløsning for Oslo kommune. På sikt skal man kunne bruke Oslonøkkelen til å booke møterom som Oslo kommune har, og etter hvert vil stadig flere av kommunens lokaler kunne bookes. Med appen kan du både booke lokalene og etter hvert låse dem opp. 

 

  • Om forfatteren
    Håkon Jacobsen

    Multimedieprodusent Kultur, kommunikasjon og HR

    Håkon Jacobsen (38) er multimedieprodusent i Oslo Origo. Håkon har ansvaret for foto- og videoproduksjon, infografikk og innhold på dette nettstedet.