_U3A2420
Benny Hoang Helmersen, Matias Lie-Nielsen, Per Halvor Tryggeseth og Håkon von Hirsch jobber i team veiviser i Oslo Origo, og har laget Helseveiviseren. Foto: Håkon Lexberg

Nå er det enklere å finne riktig helsehjelp – uansett alder

Helseveiviseren til Oslo kommune har nå blitt utvidet. Fra å være rettet mot eldre over 60 år, skal den nå gjøre det enklere for innbyggere i alle aldre å finne frem i kommunens mange helsetilbud.

Helseveiviseren er en oversikt over helsetilbud for innbyggere, og frem til nå har den kun vært rettet mot innbyggere over 60 år. Men nå er den oppdatert og utvidet til å gjelde alle – fra barn og unge til småbarnsforeldre og godt voksne.

Helseveiviseren finner du her.

– Målet har hele tiden vært å hjelpe folk med å få oversikt over hva som faktisk finnes før de begynner å søke på en bestemt tjeneste, sier Håkon von Hirsch, produktleder i team veiviser i Origo.

Ifølge Håkon har noe av problemet vært at mange ofte bare kjenner til én eller to tjenester, som for eksempel hjemmesykepleie. Derfor hopper mange rett dit når de skal finne og søke om helsehjelp.

– Men kanskje finnes det andre og mer egnede tilbud, sier han.

Med den nye versjonen av helseveiviseren skal brukeren møtes med en bredere meny av lavterskeltilbud og forebyggende tjenester, og få hjelp til å orientere seg i jungelen av helserelaterte muligheter.

Fra søvnproblemer til sosiale møteplasser

Nå fungerer løsningen slik at det aller første du blir møtt med er et spørsmål om hvilken alder det er på personen du søker etter hjelp for.

Deretter vil den ta deg videre til noen kategorier som kan passe til alderen du har fylt inn, før du selv velger hva du ønsker hjelp til.

Det kan for eksempel være at du

  • ønsker å treffe nye folk
  • er usikker i foreldrerollen
  • sliter med å sove
  • ønsker hjelp med avhengighet
  • vil komme i bedre form

Uansett hva du trenger hjelp til skal helseveiviseren hjelpe deg med å finne et tilbud som kan passe til nettopp de utfordringene du står i.

– Det er ofte vanskelig å avslutte tjenester som først er blitt innvilget. Derfor er det viktig at vi finner den rette løsningen sammen med innbyggeren fra starten av, sier von Hirsch.

For barn, unge – og foreldrene deres

Men for å få på plass en god nok oversikt over mylderet av ulike helsetilbud som finnes i alle de ulike bydelene, har teamet i Origo vært avhengig av gode samarbeid.

Og inne i Grorud bydelshus finner vi Noelle Sunshine Francisco, en av dem som har bidratt til nettopp dette. Hun er fagkonsulent i bydelen og jobber med de ulike hjelpetjenestene for barn og unge som finnes i Bydel Grorud.

– Det har vært veldig fint å være med på å bygge noe nytt og viktig. Vi har blant annet fritidsklubber, helsestasjon for ungdom, musikkverksted, Oslohjelpa og forebyggende enhet. Vi har altså veldig mange ulike tilbud for barn og unge, og det er viktig at folk vet at de eksisterer, sier Noelle.

Ifølge Noelle er det særlig viktig at foreldre og ansatte i bydelene enkelt kan finne frem til disse tilbudene, og at alt samles på ett sted. 

– Alt har vært så spredt rundt på ulike nettsider tidligere. Nå får vi endelig samlet hele oversikten på ett sted, noe som vil hjelpe både ansatte og innbyggere. Folk får dermed vite om viktige tilbud de ellers ikke ville visst om, sier hun.

Fem eksempler på viktige tilbud som nå blir synlige i helseveiviseren i Bydel Grorud:

  1. Romsåsklubben «Raven» – et trygt og rusfritt møtested for barn og unge med aktiviteter, lek og sosialt samvær.
  2. Fyrhuset musikkverksted – musikkopplæring, studio og øvingslokaler for ungdom mellom 10 og 20 år.
  3. Forebyggende enhet – lavterskel oppfølging og støtte for barn, unge og familier hvor det tilbys blant annet kurs, familieråd og hjelp ved skolefravær eller ungt utenforskap.
  4. Oslohjelpa – gratis veiledning og samtaler for familier, barn og ungdom med psykologer og familieveiledere.
  5. Helsestasjon for ungdom (HFU) – gratis helsehjelp for unge mellom 12 og 24 år, og inkluderer samtaler, prevensjon, testing og psykisk støtte.

Helt ny måte å be om hjelp på

Men det er ikke bare utvidede aldersgrupper som er nytt.

Samtidig som helseveiviseren har fått en bredere målgruppe, har det også blitt innført en ny måte for innbyggere å be om hjelp på.

Denne løsningen har fått navnet helsehenvendelse.

– I stedet for at du må sende en formell søknad med BankID og vedlegg, kan du nå be om en behovssamtale. Du fyller ut et enkelt skjema og blir kontaktet av bydelen. Da kan man sammen finne ut hva som faktisk er den beste hjelpen i situasjonen, forklarer Håkon von Hirsch.

Målet er at det skal bidra til at lavterskeltilbud og egenmestring vurderes, før man eventuelt går videre til kostnadskrevende tjenester som hjemmesykepleie eller sykehjemsplass.

– Tidligere ble du veiledet inn i å sende en søknad. Nå inviteres du heller til en samtale, sier han.

Mindre byråkrati og proaktiv tankegang

Utvidelsen av helseveiviseren og innføringen av helsehenvendelsen er altså ikke bare til fordel for innbyggerne, ifølge von Hirsch.

– Vi håper dette kan føre til kortere saksbehandlingstid, færre formelle søknader, og bedre dialog mellom bydel og innbygger. Når innbygger og bydel snakker sammen før det blir et vedtak, blir løsningen ofte bedre for begge parter, sier han.

Og nettopp dette kan være helt avgjørende med tanke på at Oslo kommune i fremtiden skal klare å håndtere den kommende eldrebølgen.

Derfor har mye av tankegangen bak hele prosjektet vært at man er nødt til å tenke proaktivt.

– Vi vet at eldrebølgen kommer, og at flere kommer til å trenge hjelp. Men vi vet også at gode, lavterskel helsetilbud kan bidra til at folk klarer seg selv lenger. Da må vi gjøre det lettere å finne dem, sier von Hirsch.

  • Laget av
    Håkon Stavland Lexberg

    Multimedieprodusent Kultur kommunikasjon og HR

    Håkon jobber som multimedieprodusent i Oslo Origo. Det vil si at han både lager filmer, tar bilder, skriver artikler og generelt lager mye ulikt innhold når det kommer til hva som rører seg i Origo.