Kvinne på jobb i hjemmesykepleien går ut av bilen sin. Foto.
Foto: Nikolai Kobets Freund

Skal gjøre hverdagen enklere for hjemmetjenesten: – Vi vil hjelpe superheltene våre

Det blir stadig flere eldre i befolkningen, noe som også betyr at flere vil trenge hjelp. Men utdaterte systemer gjør at de ansatte i hjemmetjenesten bruker mye unødvendig tid på planlegging av arbeidslister og reiseruter.

– Oh my god, dette kan spare meg for veldig mange timers arbeid hver uke, sier Therese Arvesen Fjære, teamleder hos hjemmetjenesten i Bydel Nordstrand.

Hun jobber daglig med å sette opp arbeidslister og planlegge rutene til de ansatte som jobber i hjemmetjenesten i bydelen.

Utsagnet kom i forbindelse med en brukertest sammen med Oslo Origo hvor hun fikk et lite innblikk i hvordan en ny løsning kan gjøre dette arbeidet langt enklere.

Viktig for fremtidens hjemmetjeneste

Ifølge en nylig undersøkelse viser det seg at ansatte i hjemmetjenesten i Bydel Nordstrand og Bydel Frogner tilbringer omtrent 34 prosent av arbeidstiden sin på å faktisk være sammen med brukerne.

Av den resterende tiden ble 30 prosent brukt på transport, og 36 prosent ble brukt på administrasjon.

Samtidig anslår man at det i 2050 vil være omtrent dobbelt så mange personer med behov for hjemmetjenester, sammenlignet med i dag.

Dette bakteppet tilsier at noe må gjøres for at innbyggerne skal kunne få god nok hjelp også i tiden som kommer.

– Vi har utrolig mange flinke kolleger i Oslo kommune som jobber i hjemmetjenesten. Men de får en mer og mer krevende jobb. Så det at vi kan få lov til å jobbe for å gjøre arbeidshverdagen deres bedre er veldig motiverende, sier Liv Arnica Forberg Hovland, leder for produktområdet Bo hjemme lenger.

Samtidig er hun opptatt av å få fram at en ny løsning ikke vil gjøre at noen i hjemmetjenesten skal miste jobben sin, eller at de skal måtte jobbe enda hardere og raskere enn de allerede gjør.

– Dette skal først og fremst hjelpe dem med å få brukt tiden sin best mulig på helsehjelp, og at de skal slippe å bruke så mye tid på transport og administrasjon, sier hun.

Smartere og raskere

Målet med en ny og moderne løsning er å få ned tiden som blir brukt på å planlegge hvordan arbeidslistene skal se ut, og hva slags rute som skal kjøres. 

I dag er det ansatte som bruker mye tid på å sette opp dette manuelt. Hver dag må det lages lister som styrer hvordan hjemmetjenesten kommer seg til de ulike brukerne, hvilken rekkefølge de skal besøkes i og når de skal være på de ulike stedene.

I tillegg må det ofte gjøres endringer i siste liten grunnet sykdom eller andre uforutsette hendelser. Da kan det være ekstra sårbart at all infoen sitter i hodet på de som planlegger.

– Det er en stor og komplisert kabal som skal gå opp hver dag for at alle skal komme seg til de riktige personene til riktig tidspunkt. Det går ikke an for for et menneske å planlegge alt dette på en god nok måte, selv om de som gjør dette i dag er utrolig dyktige. Dette er noe vi trenger hjelp til, sier Marijana Lakic.

Hun jobber i dag som seksjonsleder i Bydel Nordstrand, og er med på arbeidet med å lage nye teknologiske løsninger. Samtidig har hun jobbet i bydelen i ni år, og startet som koordinator hvor hun blant annet hadde ansvar for å lage slike arbeidslister. 

– Det gjør at jeg har mye innsikt i hvor skoen trykker for alle som jobber i hjemmetjenesten. Vi jobber med mennesker som har behov og krav, så det handler om mye mer enn bare å få folk til å komme seg fra A til B. Vi må ta hensyn til veldig mange variabler, så det er komplekst. Men nettopp derfor er det viktig at noe blir gjort med dette, sier hun.

Bydel Nordstrand først ut

Marijana er blant dem som nå er med i et tverrfaglig team bestående av folk fra både Bydel Nordstrand, Oslo Origo og Helseetaten. Sammen skal de jobbe med å få på plass en ny digital løsning som vil være med på å bedre kvaliteten i hjemmetjenesten.

– Det var utrolig spennende å jobbe med dette. Det å bli en gruppe som snakker samme språk, og ser de samme utfordringene har vært utrolig givende, sier hun.

Foreløpig har arbeidet bestått av blant annet kartlegging, innsiktsarbeid og dialog med både leverandører og andre kommuner for å finne ut hvilke problemer som må løses, og hvordan en ny løsning på best mulig måte kan både anskaffes og implementeres.

Planen er nå at Oslo kommune skal gå ut med en anskaffelse av et nytt system i løpet av våren.

– Vi skal bruke markedet for å anskaffe en ny løsning, og så skal vi også lage noe selv, sier Liv Arnica.

Deretter skal løsningen testes ut i Bydel Nordstrand, før det på sikt skal skaleres til flere og flere bydeler.

Store gevinster å hente

Totalt sett har det blitt anslått at det vil ha stor nytteverdi å få redusert tiden som i dag blir brukt på å lage arbeidslister, i tillegg til selve transporttiden.

Dette er noen av gevinstene en ny løsning vil ha som mål å gi:

  • Tiden brukt til å lage arbeidslister vil reduseres.
  • Tiden brukt på transport vil reduseres.
  • Dette vil igjen føre til at bydelene får tid til flere oppdrag.
  • Innbyggere vil oftere få rett ansatt til rett oppdrag, større grad av kontinuitet i hvor mange forskjellige ansatte som kommer, og oftere få besøk på forventet tidspunkt.
  • For ansatte vil det føre til en mer forutsigbar arbeidshverdag, mer tid til fagutvikling og ledelse, og bedre styringsdata.

Hvis vi kan bidra til å hjelpe disse menneskene på en god måte, så er det verdens beste jobb å ha. Jeg blir nesten rørt av å tenke på det.

Katarina Neergaard Designer i Oslo Origo

Kampsak og stort engasjement

Marijana startet å jobbe i Bydel Nordstrand tilbake i 2016, og sier at det har vært en kampsak for henne helt siden da å få gjort noe med de utdaterte løsningene.

– Årene har gått siden den gang, og løsningene er fortsatt helt like. Men heldigvis har vi begynt å identifisere at dette er et problem, og at det er behov for en oppgradering. Derfor er det supert at vi nå har fått til et samarbeid om dette med så mange engasjerte folk, sier hun.

Derfor ble hun veldig positivt overrasket da hun møtte gjengen i Oslo Origo og Helseetaten, som virket å være veldig ivrige på å jobbe hardt for å få til en endring på dette området.

– Vi vil hjelpe superheltene våre som står på hver dag for å hjelpe innbyggerne. Men de har så få forutsetninger for å gjøre jobben sin bra nok. De klarer det riktignok likevel, men jobben deres kommer til å bli vanskeligere og vanskeligere. Så hvis vi kan bidra til å hjelpe disse menneskene på en god måte, så er det verdens beste jobb å ha. Jeg blir nesten rørt av å tenke på det, sier Katarina Neergaard, designer i Oslo Origo.

  • Laget av
    Håkon Stavland Lexberg

    Multimedieprodusent Kultur kommunikasjon og HR

    Håkon jobber som multimedieprodusent i Oslo Origo. Det vil si at han både lager filmer, tar bilder, skriver artikler og generelt lager mye ulikt innhold når det kommer til hva som rører seg i Origo.