Fire kvinner og en mann holder fram en datamaskin som viser fram designsystemet Punkt. Foto.
Victoria Nerem, Trine H, My Thao Nguyen, Jan Schjetne og Catalina Pelaez jobber i temaet som har laget Punkt i Oslo Origo. Foto: Håkon Lexberg

Nå får hele kommunen tilgang til designsystemet: – Det vil spare tid, og sørge for bedre tjenester

Designsystemet Punkt ble laget for å hjelpe utviklere og designere internt i Origo. Men nå har det blitt såpass voksent at det likeså godt er klart for å skaleres til hele Oslo kommune.

Inne i et møterom på Økern sitter en gjeng bestående av folk fra Bymiljøetaten og Oslo Origo.

– Det er en kjempefordel for oss å bruke Punkt overalt. Det gjør at vi kommer veldig raskt i gang med å lage ting, sies det rundt bordet.

De er midt i en innsiktsrunde hvor målet er å finne ut av hva slags behov brukerne av Punkt har. Bymiljøetaten er nemlig de første utenfor Origo som la til rette for at utviklingsmiljøet deres kunne ta i bruk designsystemet.

Hva er et designsystem?

Men for å skjønne mer av hva de snakker om inne på det møterommet, og hvordan de i det hele tatt havnet der, er vi aller først nødt til å ta noen steg tilbake.

For hva er egentlig et designsystem, og hva er vitsen med å ha det?

Enkelt forklart er et designsystem en slags verktøykasse som skal bistå utviklere og designere når de skal lage digitale produkter. På samme måte som at en snekker trenger en hammer for å slå inn en spiker, så trenger en utvikler enkel tilgang til ulike komponenter for å kunne lage en god nettside, app eller digital løsning som skal brukes av kommunen.

En komponent kan for eksempel være en knapp du trykker på, en boks du skal sjekke av, en animasjon som viser at siden lastes inn eller en liste hvor du skal velge noe.

Ved at flest mulig bruker den samme verktøykassa, vil også mest mulig av det som lages av kommunen både se likt ut og fungere på samme måte.

Og i verktøykassa til Punkt finner vi blant annet

  • over 290 designkomponenter som kan brukes i Figma
  • webkomponenter for utviklere, uavhengig av rammeverk
  • dokumentasjon og retningslinjer for design, kode og tilgjengelighet
  • et faglig fellesskap på tvers av kommunen

Raskere utvikling og bedre kvalitet

Oslo kommune består av en rekke ulike etater og virksomheter, som alle lager hver sine digitale løsninger og tjenester.

Dermed kan det oppstå noen utfordringer når mye av det blir utviklet lokalt og separat. Det kan ofte gi ulike brukeropplevelser, og variasjon i utseende og tilgjengelighet.

– Med så mange ulike nettsider og løsninger som lages av kommunen, er det klart at vi trenger noe som hjelper oss å snakke med én stemme. Løsningene må oppleves som en helhet, og Punkt gjør det enklere å gjøre ting riktig, sier Victoria Nerem, design lead i team designsystem.

Hun sier videre at det er nettopp derfor det er viktig å ha et designsystem, fordi det bidrar til

  • raskere utvikling – fordi man kan gjenbruke byggeklosser
  • bedre kvalitet – fordi design og kode er testet og standardisert
  • enhetlig uttrykk – fordi visuell identitet og funksjonalitet er lik
  • skalerbarhet – fordi endringer raskt kan implementeres i alle produkter

– Tilliten til kommunen styrkes når vi bygger tjenester med et felles uttrykk og lik funksjonalitet. I tillegg vil det spare mange for mye tid, og sørge for bedre tjenester, sier hun.

Lite team med store mål

I Origo ble det tilbake i 2023 opprettet et team som fikk i oppdrag å lage sitt eget designsystem. Først og fremst for å hjelpe utviklerne og designerne internt i Origo med å lage gode og enhetlige løsninger.

Samtidig fantes det allerede da noen tanker om at det på sikt skulle kunne tas i bruk også utenfor Origo.

– Vi har lenge utviklet det for at det etter hvert skulle kunne brukes av hele kommunen, sier Victoria.

Teamet har derfor jobbet veldig målrettet med å sette brukerne deres i sentrum for å finne ut hva de trenger. Målet deres har nemlig vært å lage et designsystem som ikke bare virker – men som brukes.

At de har jobbet så tett med brukerne sine har ført til at Punkt i dag brukes av over 30 ulike team i kommunen, og at komponentene deres har blitt brukt over 300 000 ganger.

Først ut

Bymiljøetaten var blant de første utenfor Origo som tok i bruk Punkt. 

Etter en periode hvor de gradvis har tatt det i bruk i flere og flere prosjekter, er det i dag en naturlig del av deres arbeidsflyt når de skal lage en ny digital løsning.

– Med Punkt kan vi gjenbruke komponenter og elementer, og det gjør både design- og utviklingsarbeidet mer effektivt. Da vi så hva Punkt kunne tilby var det en no-brainer for oss, sier Marie Holter, seksjonsleder for Digitale design og utvikling i Bymiljøetaten. 

Hun sier at de ønsket å unngå at alle team lagde sine egne løsninger, noe spesielt utviklerne og designerne deres har hatt god nytte av.

– Vi sparer mye tid både på skissestadiet hos designerne, og på implementering hos utviklerne, sier hun.

Brukes i alle nye prosjekter

Også William Eliassen Young, seksjonsleder for digital teknologi i Bymiljøetaten, sier at det har vært viktig for dem å ta i bruk Punkt.

– Vi vurderte å lage vårt eget designsystem, men Punkt ga oss en moden og gjennomarbeidet plattform. Det var ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt, sier William.

Han sier at de i dag bruker Punkt i alle nye prosjekter, og at det gir dem en trygg, kvalitetssikret og universelt utformet plattform å bygge på.

William trekker i tillegg frem samarbeidet med Punkt-teamet som en viktig suksessfaktor.

– Vi har fått raskt svar når vi har hatt spørsmål, og opplever at teamet bak Punkt er lydhøre og interesserte i å gjøre designsystemet relevant for oss. Det skaper tillit, sier William.

Skalering skaper muligheter

Punkt startet i det små internt i Origo, og har gradvis vokst frem trinn for trinn. De har også hatt mye fokus på å bekrefte at det faktisk gir nytte og verdi for både utviklere og designere. 

Nå som gevinsten er tydelig, kan det derfor skaleres videre og gi verdi til enda flere i kommunen. Det er noe som betyr mye for teamet som har jobbet med å bygge opp Punkt.

– Vi er skikkelig stolte av det vi har bygget, og det føles stort at flere nå vil ta det i bruk, sier Victoria Nerem.

Hun sier at de helt siden starten har hatt brukerbehovene i sentrum, noe som har gjort at denne reisen har vært mulig.

– Det er en tillitserklæring fra brukerne, og ikke minst en mulighet til å skape bedre tjenester sammen, sier hun.

Designsystemet Punkt finner du her.

For tilgang til designbiblioteket i Figma, eller for veiledning og samarbeid, kan man kontakte teamet direkte enten på Slack eller på e-post til punkt@origo.oslo.kommune.no.

  • Laget av
    Håkon Stavland Lexberg

    Multimedieprodusent Kultur kommunikasjon og HR

    Håkon jobber som multimedieprodusent i Oslo Origo. Det vil si at han både lager filmer, tar bilder, skriver artikler og generelt lager mye ulikt innhold når det kommer til hva som rører seg i Origo.