utviklerportalen2

Utviklerportalen

Å utvikle for utviklere

Vi ønsker at det skal bli enklere å lage nye og bedre tjenester til Oslo kommunes innbyggere. Derfor har vi laget utviklerportalen.

Obs! Denne artikkelen inneholder utdatert informasjon.

Den ser bare ut som et enkelt nettsted, men bak den fine fasaden ligger det veldig mye nyttig. Utviklerportalen er et samlingspunkt for alle som skal utvikle nye, digitale tjenester for innbyggerne i Oslo kommune.

Målet er at Utviklerportalen skal bli en slags startside for utviklere. Her finner de en stor API-katalog, en stor datakatalog og den dokumentasjonen de trenger for å skape nye tjenester.

Digitalisering på tvers

Utviklerportalen ble til fordi det utvikles masse tjenester i kommunen. Kommunen har en noen  utviklere fra før, men leier også inn en del utviklere.

Med et utall forskjellige datasystemer i kommunen, har det vært vanskelig for utviklere å finne info og dokumentasjon for tjenestene som allerede eksisterer. Noe av det viktigste har vært å finne ut hvilke tjenester som allerede fins fra før. Det er nemlig ganske meningsløst å lage noe som allerede eksisterer. 

Skjermbilde 2019-03-01 kl. 13.42.06
Skjermdump fra Utviklerportalen

Oversikt

La oss si at noen ønsker å lage en tjeneste som viser badetemperaturene i byen på storskjerm et sted. Badetemperaturene ønsker de å hente fra Oslo kommunes automatiske badetemperaturmålinger. Hvordan skal vi lage denne tjenesten?

Det første vi må finne ut av er: Har noen laget dette fra før? Fins denne dataen allerede? I så fall, hvordan fungerer den?

Det som har vært noe av problemet tidligere har vært at tjenestene har vært spredt over hele kommunen, og dokumentasjonen på hvordan tjenestene fungerer har ligget sammen med koden til de enkelte tjenestene. Du måtte ikke bare vite at dataen fins, men også hvor de er og hvem du må kontakte for å få tilgang. I vårt tilfelle ville vi måtte ta noen ringerunder for å finne ut at denne temperaturdataen ligger hos Bymiljøetaten, og vi ville bruke enda lengre tid på å finne ut hvem i denne etaten som kan hjelpe oss med å få tilgang. 

Med utviklerportalen kan vi samle alt dette på ett sted.  Her får du nå en katalog over tjenester som er tilgjengelige. Her får utviklerne vite hvor tjenestene fins, hvordan de fungerer og hvorfor utviklerne skal bruke akkurat disse tjenestene.

Det er her API-katalogen kommer inn. Et API er en slags oppskrift over hvordan du kan kommunisere med denne forskjellige digitale tjenester. Her får du svar på mange viktige spørsmål når du skal koble deg til kommunens systemer.  For eksempel kan et API vise deg hva du kan spørre kommunens datasystemer om. Hvordan kan du spørre, og hva slags data kan du forvente å få tilbake - og hvordan er denne dataen strukturert. Dette er viktig for å kunne lage fornuftige tjenester og funksjoner.

Her vil API’et gi oss forklaring på hvordan temperaturene er lagret, i hvilken rekkefølge, hvor ofte de oppdateres, samt hvordan vi skal få hentet disse over til vårt eget program. 

Skjermbilde 2019-03-01 kl. 13.41.52
Skjermdump fra utviklerportalen

Målet er at Utviklerportalen skal bli en slags startside for utviklere.

Eirik Broen Utviklerportalen

Større åpenhet og bedre sikkerhet

Fordi vi har samlet alt på ett sted, så er det mye enklere for andre å få tilgang til kommunens data. Men det er ikke all data som burde komme ut til alle. Med Utviklerportalen kan vi i større grad regulere tilgangen til de forskjellige dataene. Med Utviklerportalen kan vi sette forskjellige nivå av sikkerhet basert på hvor sensitive informasjonen er. Det er for eksempel ikke så farlig om mange har tilgang til badetemperaturene i Oslofjorden, men det er veldig viktig at ikke alle kan hente ut data om for eksempel barn i barnehagene. 

I API-katalogen ligger det også oversikt over hvem som er riktig kontaktperson for de forskjellige tjenestene. Og den som skal ta i bruk datasettet, kan bare be om tilgang ved å trykke på en knapp. Er det åpent, så får denne personen nøkkelen med en gang. Dersom innholdet må beskyttes, så vil du måtte søke om tilgang. Det er viktig for oss å kutte bort problematikken med at utviklere må finne frem til hvem og hvor.  Vi har gjort denne kommunikasjonen mye kortere. 

Hva blir bedre?

Utviklerportalen løser en del problemer som ved første øyekast kanskje ikke virker så veldig påtrengende, og som innbyggerne i kommunen kanskje ikke møter på hver dag. 

Hovedmålet med Utviklerportalen er at vi skal få 

 • Kortere utviklingstid. 
 • Raskere utviklede tjenester. 
 • Mer robuste tjenester. 
 • Økt grad av gjennomsiktighet
 • Bedre oversikt. 
 • Ikke lage ting som er gjort fra før. 

Målet er at Utviklerportalen skal bli en slags startside for utviklere. Her finner de en stor API-katalog, en stor datakatalog og den dokumentasjonen de trenger for å skape nye tjenester.

 • Om forfatteren
  Håkon Jacobsen

  Multimedieprodusent Kultur, kommunikasjon og HR

  Håkon Jacobsen (38) er multimedieprodusent i Oslo Origo. Håkon har ansvaret for foto- og videoproduksjon, infografikk og innhold på dette nettstedet.