API-felleskatalog

Oslodata til folket!

Oslo kommune er første kommune som er ute med bidrag til den nasjonale felles datakatalog

Jaså? Felles datakatalog, sier du? Jo det er den nasjonale datakatalogen som Brønnøysundsregistrene har laget. Her skal du finne en oversikt over hvilke data de ulike offentlige virksomhetene i Norge har, og hvordan du kan få tak i de. Her er målet at du i skal kunne få tak i all mulig offentlig data og en oppskrift på hvordan du kan bruke de.

Alle offentlige data på ett sted

Oslo Origo har siden startet arbeidet med å gjøre kommunens data tilgjengelige. Utvikler i Oslo Origo, Eirik Broen, forteller at det har vært en stor jobb å finne alt.

– Det som har vært noe av problemet tidligere har vært at alle kommunens data har vært spredt over hele kommunen, og dokumentasjonen på hvordan dataene kan brukes har ligget sammen med koden til de enkelte tjenestene. Du måtte ikke bare vite at dataen fins, men også hvor de er og hvem du må kontakte for å få tilgang, sier han.

API

Et API er en bruksanvisning for en digital tjeneste. Det viser hva du har lov til å gjøre med den, og hvordan du kan gjøre det. Det er som en oppskrift til hvordan du kan bruke de dataene du får tilgang til. 

Slik kan ikke ting fungere. 

Nå jobber vi i Oslo Origo med å lage en egen dataplattform. Her er målet å samle all kommunens offentlige data på ett sted. Dette kommer i tillegg til Utviklerportalen hvor vi samler både API’er og en oversikt over alle kommunens tilgjengelige tjenester. Men det går lengre enn dette.

Med Datakatalogen har vi endelig fått en nasjonal oversikt over offentlige data. Oslo Origo jobber for å få dette til i Oslo kommune, men ønsker gjerne å bidra til slik åpenhet også på nasjonalt nivå. 

Datasett

En samling data innenfor en kategori. Et datasett er en samling av relaterte data samlet inn fra en enkelt kilde. For eksempel en ansattliste, inventar over gjenstander eller lignende.

Utviklerportalen
Deler av teamet bak utviklerportalen.

Oslo første kommune 

Oslo kommune er den første kommunen som registrerte et API i felles datakatalog. Men hva var det vi la inn der? API’et som Oslo kommune har lagt inn er en kobling til Oslo kommunes egen utviklerportal, og vår egen API-katalog. Det vi gjør er egentlig å gi en snarvei til våre API’er fra felleskatalogen og til vår katalog. 

– Grunnen til at vi gjør dette er enkel. Det er mye bedre å vedlikeholde vår egen API-katalog på vår egen portal. Alternativet ville vært å legge alle våre API’er i den nasjonale katalogen. Da ville vi være nødt til å endre hver og en både i den nasjonale katalogen og i vår egen, hver gang det var nødvendig, forteller Broen.

Skjermbilde 2019-04-08 kl. 12.37.52
Skjermdump fra Felles Datakatalog