Badetemperaturen time for time

Snart kan du finne ut hvor det er best å bade i Oslo, og du kan følge badetemperaturen i fjorden – time for time.

Helt frem til 1990-tallet var deler av indre Oslofjord en stinkende, forurenset fjord og lite forbundet med badeglede. Men det er mye som kan skje på 30 år. Nå bades det hele året rundt innerst i fjorden, og det dukker opp stadig nye steder å bade langs havnepromenaden. Både Tjuvholmen, Sørenga og de små øyene i Oslofjorden har blitt yndede badeplasser for store deler av byens befolkning.

Bilde av Oslo havn
Oslo havn med Sørenga i 1971. Foto: oslobilder.no.

Måler manuelt

Bymiljøetaten har målt badetemperaturer i Oslofjorden. Resultatene blir lagt ut på kommunens nettsider i juni, juli og august. Vanligvis når badetemperaturen i fjorden greit over 20-tallet, men det kan variere fra sted til sted, og det kan variere med været.

Dette er en manuell og arbeidskrevende jobb, hvor en person har vært nødt til å selv måle temperaturen i vannet i minst 5 minutter på 1 meters dyp innen klokken 8 om morgenen, for deretter å loggføre og publisere dette. Oslo kommunes nettsider har 42 forskjellige badesteder registrert, så det er klart at dette blir svært mange temperaturmålinger i løpet av en sommer. Det er mulig å gjøre dette på en mer effektiv måte.

Nærbilde av Armin som inspiserer sensor på flytebrygge
Det blir neppe varmere i vannet med automatiske målinger, men oppfinner Armin Bårdseth i Origo labs kan i alle fall konstatere at sensoren sitter som den skal
Flytebrygge på Hovedøya med Akershus festning i bakgrunnen
Bymiljøetaten sjekker ut etatens båtportefølje mens Armin Bårdseth fra Origo labs monterer vanntemperatursensor.
To personer monterer noe på flytebrygge med båter i bakgrunnen
Origo labs har sammen med Bymiljøetaten montert en NB-IoT-basert vanntemperaturmåler på en brygge på Hovedøya i Oslo.

– Vi oppdaget at det var mange som søkte etter badetemperaturer på Oslo kommunes nettsider. Dette er åpenbart et populært tiltak for befolkningen i byen. Alle lurer på hvor det varmest å bade, så det er stor etterspørsel etter denne typen informasjon fra kommunen. Løsningen ble automatisk temperaturmåling.

Automatikk, takk

Ytterst på en flytebrygge på Hovedøya har Oslo Origos hardwareutvikler Armin Bårdseth installert en automatisk temperaturmåler. Disse består av en temperatursensor som sitter ytterst på en ledning. Denne er koblet til en liten datamaskin inni denne boksen. Hver gang temperaturen skal måles, våkner maskinen opp fra dvalemodus, måler temperaturen, og kobler seg til mobilnettet (et spesielt nett for dingser) og sender resultatene.

– Vi fikk tilbud på en løsning fra Drammensfirmaet Vicotee som hadde disse automatiske temperaturmålerne. Det er fint å kunne støtte lokalt næringsliv, spesielt når disse passet så godt til denne oppgaven. Denne måleren er batteridrevet og dersom man konfigurerer dem riktig, kan de ha batterilevetid på rundt ett års tid.

Nå er den satt til å måle temperaturen hver time, men det er kanskje mer hensiktsmessig å måle temperaturen en til to ganger om dagen. Da varer batteriet lengre også, sier Bårdseth.

Vicotee har laget et kontrollpanel hvor en kan se statistikk på temperaturen og på hvordan utstyret fungerer.

– Vi ser også at temperaturen svinger i løpet av dagen, men at den holder seg ganske stabil, sier Bårdseth.

vicotee-temp1
Resultatene slik de ser ut fra temperaturmåleren

Permanent løsning?

Med 42 målepunkter i Oslo er det mye manuelt arbeid som gjøres i sommermånedene for å få temperaturene ut til innbyggerne. Dersom det ble installert automatiske målere på alle punktene, ville mye arbeid bli spart. Det er likevel en kostnad forbundet med dette. – Hver måler koster omtrent 1300 kroner, og det tar litt tid å installere dette. Så her kan det fort bli en del penger i starten, men så blir det raskt billigere, sier Bårdseth.

Hovedøya

  • Om forfatteren
    Håkon Jacobsen

    Multimedieprodusent Kultur, kommunikasjon og HR

    Håkon Jacobsen (38) er multimedieprodusent i Oslo Origo. Håkon har ansvaret for foto- og videoproduksjon, infografikk og innhold på dette nettstedet.